Fantom staré pevnosti : dobrodružný historický román - Beráková-Schillová, Zora, 1921- (Historický román (Motto), 2016)
Václav Vchynský z Vchynic a Tetova byl přítomen při pitvě císaře Rudolfa a veřejně zneuctil jeho srdce. Když pak ještě urazil majestát císaře Matyáše, byl odsouzen na doživotí a uvězněn v Kladské pevnosti. Jeho milující manželce bylo dovoleno, aby v pevnosti také pobývala a mohla se s ním alespoň jednou týdně setkat...