A kde byl Bůh, když Židé umírali v Osvětimi? : sedmatřicet svědectví přeživších holocaust - Jelínek, Jan, 1940- (Barrister & Principal, 2021)
Číst sedmatřicet výpovědí lidí, kteří přežili holocaust, je jako absolvovat skotský střik. Čtenáře nejprve plnou silou zasáhne proud ledové hrůzy, ale vzápětí ho poleje vlna horkosti. Člověk se mimoděk brání chladu těch syrových a věcných výpovědí mužů a žen, kteří přežili. Brzy je ale naopak vděčný, že to všechno je jen mrtvá historie a dávná minulost, a jeho samotného ani jeho blízkých se to netýká.