Dárce - Lowry, Lois, 1937- (Argo, 2013)
Jonas žije ve světě, ve kterém jsou lidé zbaveni tíže rozhodování, volby. Nevnímají minulost ani budoucnost, neznají nemoci, trápení ani smrt, slunce, barvy ani lásku. Všichni jsou zdvořilí a spokojení. Po dosažení dvanácti let je Jonasovi, tak jako všem jeho vrstevníkům, přiděleno povolání. To Jonasovo je ale jedinečné, má se stát nástupcem muže, který jako jediný "uchovává vzpomínky lidstva na skutečné strasti a radosti života".