Česká královna Žofie : ve znamení kalicha a kříže - Kopičková, Božena, 1939- (Velké postavy českých dějin, 2018)
Biografie sleduje Žofiino dětství, výchovu, sňatek s českým králem Václavem IV. roku 1389, její život po boku tohoto rozporuplného panovníka a zahraniční cesty českého královského páru. Pozornost je rovněž věnována kulturním a duchovním zájmům královských manželů, neklidnému politickému vývoji v českých zemích na přelomu 14. a 15. století, struktuře tehdejšího královského dvora a vztahem královny Žofie k Janu Husovi a jeho učení. Závěr mapuje královnin život po smrti Václava IV.; poslední léta svého života strávila v tehdejším Prešpurku, kde roku 1428 zemřela.