Brněnské Židovky : mocní a ubozí Markrabství moravského - Horáková, Naďa, 1962- (MOBA, 2014)
Moravský markrabě Jan Jindřich zachraňuje své klatbou stižené manželství s Markétou Opavskou a sžívá se s Brnem, jehož součástí je i Židovská čtvrť. Rabín Jakob, který kromě svých dětí vychovává i schovanku Hester, spolupracuje s „židovským“ rychtářem a společně řeší zločiny, jichž se na sobě vzájemně dopustili Židé a křesťané...