Idiot - Batuman, Elif, 1977- (Akropolis, 2019)
Románová prvotina americké novinářky je příběhem mladé dívky tureckého původu, ktera začíná studovat na prestižní americké Harvardově univerzitě. Idiot je románem o strastech a slastech dospívání a formování osobnosti ve světě, který je opojný i zneklidňující zároveň, o dobrodružném odhalování záludností, které jsou zakódované v podstatě lásky i jazyka. Tápání člověka na prahu dospělosti v něm Elif Batumanová vykresluje pečlivě cizelovaným stylem, s velkou dávkou citlivosti, ale také ironického humoru.