Nutné lži - Chamberlain, Diane, 1950- (Ikar, 2019)
Grace County, malé město v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Právě zde se odehrává příběh dvou mladých žen, které se jen zdánlivě ocitají na opačných koncích společenského žebříčku. Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o svou babičku, starší sestru i bratrance. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím své babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci.