Vděk - Vigan, Delphine de, 1966- (Světová knihovna (Odeon), 2019)
Hlavní hrdinka, přáteli důvěrně oslovována Miška, začíná trpět afázií a je nucena opustit svůj byt a odejít do pečovatelského domu. Příběh nám vyprávějí její nejbližší lidé - mladá žena Marie, které Miška svým způsobem nahrazovala matku, a logoped Jérôme. Se slábnoucími vyjadřovacími schopnostmi, které jsou mnohdy nechtěně humorné, se ve zbývajícím čase snaží vyrovnat svůj vnitřní dluh z dětství.