Poslední šamanka - Wood, Barbara, 1947- (Ikar, 2006)
Hoshi'tiwa je mladou hrnčířkou, vyrábějící úžasné deštné džbány. Jednoho dne je dost nevybíravým způsobem vyzvána, aby se odebrala do Prostředního sídla vyrábět džbány pro panovníka Jakála. V tomto sídle však vládne smutek, stesk a neštěstí a není to jenom proto, že déšť nepřichází. O mnoho let později objeví střep posvátného džbánu doktor Faraday Hightower. Jeho život se tím nevyhnutelně změní. Střep zasáhne osudově i do života jeho dcery, která konečně odhalí tajemství staré kultury, jejích duchovních hodnot, po čemž její otec celý svůj život toužil.