Hodiny z olova - Denemarková, Radka, 1968- (Host, 2018)
Román, inspirovaný autorčinými pobyty v Číně, je obsáhlou a kritickou reflexí poměrů v této asijské velmoci, ale i stavu západní společnosti. Čínu autorka charakterizuje jako "rozkvetlou zahradu i koncentrační tábor". Mezi řadou postav, jež Denemarková označuje pouze jejich rolí, je mírně autobiografická Spisovatelka, jež se s Čínou seznamuje, poznává svět disidentů a střetává se s případem nedobrovolného dárcovství orgánů. Z různých důvodů se v Číně ocitá český programátor s rodinou, studentka z USA, francouzský spisovatel či ruský diplomat. Každý z nich zosobňuje konkrétní problém na pozadí problémů obecných, každý prožívá svou zlomovou "hodinu z olova".