Poslední dívka : svědectví ženy, která přežila genocidu Jezídů - Murad, Nadia, 1993- (Ikar, 2018)
Nádija Murád se narodila v roce 1993 v irácké vesnici Kóčó jako jezídka. V roce 2014, kdy Irák okupoval Islámský stát, Nádijinu vesnici obsadili islámští vojáci. Muže a starší ženy vyvraždili, dívky a mladší ženy zotročili. Tento úděl postihnul i Nádiju. Islámští teroristé ji odvekli do Mosulu a řadu měsíců ji znásilňovali. Jako sexuální otrokyně se stala zbožím, vyměňovaným a prodávaným několikrát týdně, ale i denně. Nakonec se jí podařilo s pomocí jedné muslimské rodiny uprchnout a odcestovat až do Německa. Dnes Nádija bojuje za práva jezídů a potrestání viníků jezídské genocidy.