Pirát jménem Šampaňský - Štarková, Petra, 1975- (Laskavé čtení, 2015)
Malý Jirka by si rád hrál s kamarády, ale žádné ještě nemá. A tak na sídliště, kde bydlí, přivolá pirátskou loď s kapitánem a mluvícím papouškem. Ta loď je podivuhodná, protože umí plout, i když kolem ní není moře. Díky tomu se Jirka spřátelí s dvěma kluky, společně nastoupí k pirátovi na loď a zažijí spoustu nečekaných a báječných dobrodružství. Na velrybářské výpravě se setkají s tajuplnou příšerou ve sklepě a také si musí poradit se žraloky v obýváku.