Carevna noci : román o Kateřině Veliké - Stachniak, Eva, 1952- (Euromedia, 2018)
Historický román vypráví příběh ruské carevny Kateřiny II. Veliké a je volným pokračováním románu Zimní palác. V roce 1796, na sklonku vlády, rekapituluje svůj život jedna z největších evropských panovnic - Kateřina Veliká. Její osobní vzpomínky se nesou od doby, kdy jako dcera z nevýznamného pruského rodu dostává šanci stát se manželkou následníka ruského trůnu. Svou šanci využije bezezbytku. Neuspokojivý osobní život (manželova infantilita, neschopnost naplnit manželský slib, odloučení od dětí, které nesmí vychovávat) si plně vynahrazuje nejen mnohačetnými mileneckými vztahy, ale hlavně na poli státnickém. Zaostalé Rusko se díky jejím zahraničním stykům a jejími obratnými diplomatickými tahy stává významným hráčem na evropské politické scéně.