1918 : rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa - Rychlík, Jan, 1954- (Vyšehrad, 2018)
Historik Jan Rychlík sleduje rozpad mnohonárodnostní habsburské monarchie nejen z hlediska národnostních aspirací Čechů a Slováků, ale z pohledu všech jejích národů. Kniha ukazuje, že představy a požadavky jednotlivých národů monarchie byly vzájemně neslučitelné a realizace jednoho programu byla možná vždy jen na úkor národního programu jiného. Problém monarchie tedy nebyl v tom, že by nechtěla vyřešit své národnostní problémy, ale v tom, že tyto problémy byly neřešitelné.