České země v letech 1526-1583. - Čechura, Jaroslav, 1952- (Dějiny českých zemí, 2008)
Obraz života české společnosti za vlády Ferdinanda I., Maxmiliána II. a v počátcích vlády Rudolfa II. Politické, hospodářské, sociální a kulturní dějiny 16. stol. charakterizované úsilím Habsburků o vytvoření silného centralizovaného státu.