S Baťou v džungli - Pilátová, Markéta, 1973- (Torst, 2017)
Po válce je Jan Antonín Baťa, nevlastní bratr Tomáše Bati a pokračovatel rodinné firmy, obviněn z kolaborace s nacisty a donucen k opuštění vlasti. Začíná svůj nový život ve zcela jiných a značně exotických podmínkách. Nyní se pokouší oživit baťovský podnikatelský sen v brazilské džungli, kde je zcela jiná mentalita a podmínky, přesto se však cílevědomý a schopný podnikatel nevzdává. Po boku mu stojí stále jeho rodina, manželka s dcerami Ludmilou a Editou a později i vnučka Dolores, díky jejímž informacím z dědečkova života mohla autorka románu vystavět nevšední silný příběh.