Kniha smíchu a zapomnění : román - Kundera, Milan, 1929- (Atlantis, 2017)
Kniha bez tradiční románové formy, inspirovaná Beethovenovými variacemi, vykazuje typické znaky autorovy poetiky. Kombinuje realitu s fikci, užívá antiiluzivní prvky a symboly, cituje a odkazuje na literární a hudební díla. Vyprávění narušují subjektivní vzpomínky a komentáře i úvahy o existenciálních otázkách, o kráse, lásce, sexu, lítosti, emigraci. Kriticky se vyjadřuje k poměrům v normalizačním Československu.