Zrození českého státu : záhady přemyslovských knížat, aneb, Svatí otrokáři, (všeho) schopní bratrovrazi a zbožní bigamisté - Bauer, Jan, 1945- (Český čas, 2016)
Práce se zaobírá dějinami českých zemí během 1. poloviny 9. století, osobou a vládou prvního historicky doloženého českého panovníka Bořivoje na konci 9. století, vládou jeho synů Spytihněva a Bořivoje, zabitím kněžny Ludmily, životními osudy a okolnostmi vraždy knížete Václava, průběhem vlády skutečného tvůrce českého státu Boleslava I. a jeho syna Boleslava II., vyvražděním Slavníkovců, krizí českého státu na přelomu 10. a 11. století a dějinami Vyšehradu. Nechybí přehled nejdůležitějších událostí.