Chceš-li s mužem býti-- musíš s ním i výti--? - Jakoubková, Alena, 1958- (MOBA, 2014)
Salome, dívka z dobré rodiny, pro kterou rodiče naplánovali kariéru úspěšné lékařky, nemile překvapí své nejbližší. Rozhodne se ihned po oslavě svých osmnáctých narozenin provdat za milovaného Adama. Pro velkou lásku se vzdá studií na vysoké škole, ve zlém se rozejde s rodiči a nakonec i se svými přáteli. Manžel se jí však postupně začne měnit před očima v násilníka a sobce. Navenek vyplouvá jeho neslavná minulost a sama Salome se stává obětí Adamovy agresivity. Přesto se snaží dostát svatebnímu slibu a stojí po boku svého muže v dobrém i zlém.