Smrt na jazyku : v tajných službách Otce vlasti - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2013)
Císaře Karla navštíví nabubřelý, ale velmi schopný Ital Cola di Rienzo, který se prohlašuje římským tribunem a snaží se Karla získat pro myšlenku obnovení římské říše. Přestože císaře doma čekají vcelku příjemné starosti - dohled nad stavbou Karlštejna a především nedávno narozený syn Václav - rozhodne se Karel po jisté výpravě zamířit nikoli domů, ale do Itálie, a to tajně. Jeho nepřátelům ale cesta utajena nezůstala, a tak jeho průvodce, dominikánský mnich Pavel, těsně odvrátí vražedný útok, přicházející z nečekané strany.