Holanďanův hrob - Solas, Monica Kristensen, 1950- (Detektivka (Motto), 2013)
Skupina turistů se účastní okružní plavby kolem Špicberského souostroví. Loď přes přísný zákaz zastaví u výběžku, kde se nacházejí staré náhrobky Holanďanů. V otevřeném hrobě objeví zvědaví turisté kromě starých kosterních pozůstatků i mužskou hlavu. Hrůzný nález začne okamžitě vyšetřovat místní policie. Zdá se, že se na Špicberkách nikdo nepohřešuje. Stopy zdánlivě neřešitelného případu postupně ukazují pouze na jednoho pachatele. Nezbývá než se postavit vrahovi tváří v tvář.