Z kroniky staroslavného města Fulneku, působiště J.A. Komenského - Oppl, Stanislav Václav, 1871-1939 (Garn, 2016)
Jedná se o nové vydání dnes již obtížně dostupného díla. Regionální historik Oppl seznamuje čtenáře s historií Fulneku - od jeho počátků. Město proniklo do povědomí kulturní veřejnosti existencí Bratrského sboru, jenž je spjatý s pobytem Komenského. Lze se dočíst o šlechtických držitelích panství, zejména těch, kteří se zasloužili o Bratrský sbor - Skrbenských a Žerotínech. Město, proslulé svou vzdělaností, zažilo také odchod členů Jednoty a pálení knih. Kniha seznamuje se životem jeho obyvatel v různých obdobích. Je rovněž zachycena historie augustiánského kláštera, významné památky města a jsou rovněž uvedeny jeho lenní vsi.