Velké století. - Guillou, Jan, 1944- (Host, 2015)
Píše se rok 1940. Nejstarší z bratrů Lauritzenových se stále vyhýbá rozhodnutí, na čí straně stát. Lauritzuv syn Harald je důstojníkem SS působícím v Oslu. Jeho dcera Johanne je v norském odboji, mladší syn důstojníkem švédského námořnictva a mladší dcera zřejmě pracuje jako špion. Lauritz doufá, že Německo válku vyhraje, ale zjištuje, že s ním jeho bratři Oscar a Sverre nesouhlasí. A jeho žena Ingeborg už dlouho nepovažuje Německo za svůj domov. Válka rozděluje Evropu a začíná to vřít i v rodině Lauritzenových.