Letadlové lodě : největší námořní plavidla na světě a jejich letectvo - Bishop, Chris (Deus, 2006)
První letadlové lodě byly sice postaveny již ve 30. letech 20. století, ale až během 2. světové války se naplno projevily jejich možnosti a přednosti (či nedostatky). Významné postavení v námořní strategii si udržují dodnes. V jednotlivých kapitolách nalezneme americké, britské a japonské letadlové lodě 2. světové války, převážně americké a britské lodě z období studené války ( 1946 - 1989) i nejnovější zástupce z přelomu 2. a 3. tisíciletí. Autoři v knize přibližují i letadla a vrtulníky, které operovaly a operují z palub těchto plavidel.