Pohádky loďky Matyldy. - Bumbová, Stanislava, 1978- (Grada, 2010)
Mořská panna Leontýnka se rozhodla, že si kapitána Kocábku uloupí pro sebe. Omámila ho a zatáhla pod hladinu, přestože se jí v tom snažili pes Chlup a vydří kluk Očko zabránit. Mořská želva, kareta Gréta, jim pomáhá najít Velkou podmořskou knihu Pána všech moří, ve které se píše, jak Kocábku vysvobodit.