Češi : 1989 : jak se stal Havel prezidentem - Kosatík, Pavel, 1962- (Edice České televize, 2015)
Události z listopadu 1989 vrhají Václava Havla do víru událostí, při kterých je potřeba dobré přípravy a rychlého rozhodování zároveň, včetně politického umu, ačkoli se sám Havel - alespoň rétoricky - politice zprvu striktně vyhýbal. S tím souvisí i jeho následující těžké dilema v podobě toho, zdali se má ucházet o post československého prezidenta. Jeho postoj se z deklarovaného nezájmu mění v souhlas a cíl, za kterým Havel nakonec nekompromisně jde.