Chlapec na dřevěné bedně : jak se nemožné stalo možným-- na Schindlerově seznamu - Leyson, Leon, 1929-2013 (Fortuna Litera, 2013)
Leon Leyson, narozený jako Leib Lejzon, byl teprve desetiletý, když nacisté obsadili Polsko. Žil v Krakově a podařilo se mu s rodiči a dvěma sourozenci dostat do továrny Oskara Schindlera. To zachránilo části rodiny život. Oskar Schindler se osobně angažoval na záchraně Leonovy rodiny, když její členy udržel jako své zaměstnance a nakonec všechny dopravil až do Brněnce v Sudetech, kde se dočkali konce války.