Adiós, Španělsko - Reinerová, Lenka, 1916-2008 (Labyrint, 2012)
Námět pro tento text čerpala Lenka Reinerová ze skutečných zážitků interbrigadistů, kteří ve třicátých letech minulého století opustili dosavadní způsob života a osobně se účastnili občanské války ve Španělsku. Zároveň autorka v této novele neustále zkoumá důvody, proč tito bojovníci odjeli riskovat svou existenci do vzdálené země, proč nezůstali lhostejní vůči osudům neznámých lidí a v mnoha případech byli dokonce dobrovolně rozhodnuti přinést ve jménu ideálů a nadějí nejvyšší oběti.