Ať myši nepláčou - Váňová, Magda, 1954- (Šulc - Švarc, 2012)
Když myši nepláčou, má člověk všeho dostatek. Novinářka a výtvarnice Karla o to usiluje celý život. Po rozvodu zůstala sama se synem, který je smyslem jejího života, a má podvědomý strach, že mu nebude moci dopřát všechno, co mají ostatní děti. To ji donutí vzít i práci placené společnice. Tučné výdělky jí přinášejí dlouhodobé vztahy k cizím mužům, kteří však zničí její budoucnost ve chvíli, kdy ji zaskočí vážná nemoc. Karla se ocitne na úplném dně, ale znovu se silou vůle zvedne a se svou chorobou začne úspěšně bojovat. Tím se osvobodí od dřívějších obav a úzkostí a najde možnosti, jak dát svému osudu nový smysl.