Útěk z ráje : deník cestovatelky - Macháčková, Kateřina, 1949- (Regia, 2007)
V celém letošním roce jsem se ztratila. Jako semletá v mlýnku. V práci na pokraji vyčerpání. Neporozumění a dohady v pracovních i osobních vztazích. Navíc rodina překonává zákeřné onemocnění. V létě jsem zůstala doma, nechtěla jsem opustit své blízké. Neměla jsem ani sílu někam jet, jakoby se mi zhroutil svět. Pokoušela jsem se psát. Za jedné bezesné noci jsem se rozhodla, že udělám tlustou čáru za svým dosavadním životem. Přestěhuji se. Začnu znova. Budu hledat nový směr ve své práci, aby mne uspokojovala.