Kleopatra : [poslední egyptská královna] - Tyldesley, Joyce A., 1960- (Domino, 2009)
Na základě dochovaných historických památek, se autorka snaží přiblížit život a dobu vlády královny Kleopatry VII. Pokouší se postihnout alespoň zlomek Kleopatřiny osobnosti. Královnu popisuje jako vyjímečně silnou, houževnatou, schopnou a prozíravou vládkyni, ale také jako ctižádostivou a tvrdou ženu. Líčí její politické aktivity a ambice, milostné vztahy, mateřství i tragický konec.