Císařovna musí zemřít - Koláček, Luboš Y., 1960- (MOBA, 2008)
První polovina roku 1362 je ve znamení mocenských bojů o post císaře římského, jímž byl teprve nedávno korunován Lucemburk Karel IV. Zhrzený Ludvík Uherský, výrazně motivován svojí mocichtivou matkou Alžbětou, postaví proti císařským obrovské vojsko. K rozhodující bitvě má dojít v polovině léta. Císař Karel IV. zanechává v Praze svoji milovanou manželku Annu Svídnickou, jejíž dramaticky zakulacené břicho slibuje dalšího následníka. Jen nerad se loučí, je však třeba obhájit své politické zájmy...